La Guia de Asistencia al Parto en Casa

Publicada en Publicada en Actualidad, Noticias, Uncategorized

L’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya pone a  vuestra disposición la Guia del Parto en Casa de Catalunya en formato PDF, en català i en castellano.

También disponible en la web de l’Associació Catalana de Llevadores

Versión PDF en Castellano:

Guia_PartoCasa_2018

 

Presentació de la Guia del Part a Casa

ALPACC és l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya, les sòcies som llevadores que assistim parts a casa i som 70 a dia d’avui. La majoria també som sòcies de l’Associació Catalana de Llevadores, i per tant membres de la FAME. També estem col.legiades en el col.legi d’Infermeria.

El part a casa és segur si està assistit per una o més llevadores, segons l’evidència científica tot i que nosaltres ja ho sabíem des de fa molts anys, i per això entre nosaltres hi ha llevadores que porten més de 30 anys assistint. A Catalunya i a l’Estat és competència de la llevadora el part normal i de baix risc, que inclou el part a casa. Les dones son les que decideixen que volen parir a casa, són elles les que ens contacten, ens entrevisten, escullen la llevadora o l’equip amb qui troben més afinitat.

Les llevadores de Catalunya hem escoltat la demanda creixent de les mares que volen parir a casa i oferim aquest servei de forma privada de moment. Un dels objectius d’ALPACC és que les dones puguin parir a casa sense el cost adicional, és a dir que sel’s retorni el cost del part a casa ja que el hospitalari l’han pagat amb els seus impostos, i ara per ara és injust.

Les dones sempre han volgut parir a casa, i sempre voldràn. No importa que estiguin millorant els serveis i que s’obrin centres de baixa intervenció, no hi ha cap entorn que pugui substituir la pròpia llar, per tant aquest servei hauria de ser una opció dintre del sistema com a resposta a una demanda que va en augment a mesura que les dones tenen més informació i autonomia personal i social.

La història d’ALPACC va lligada a la història de la guia del part a casa. Les reunions periòdiques que van donar com a fruit la primera guia, es van continuar fent un cop entregada per poder compartir les nostres experiències. Poc a poc vam veure que com a col.lectiu necessitàvem ser una associació, i poder oferir formaciò continuada a totes les sòcies en emergències obstètriques, recollida de dades per poder mostrar al públic els resultats de la nostra feina, documents importants que elaborem, suport a les sòcies i continuar compartint les nostres vivències. Actualment ens coneixem totes i hem creat uns vincles molt constructius. I com no, la revisió de la guia per llevadores expertes, actives, que estem ara mateix de guàrdia perquè estem assistint parts a casa i entre part i part anem millorant la guia, trobant articles i perfeccionant la nostra pràctica professional. Som un bon equip.

Volem agraïr a l’Associació Catalana de Llevadores tot l’esforç que han invertit perquè aquesta nova Guia vegi la llum, i sobretot que hagin permés que la guia estigui amb totes les llevadores, que és on ha d’estar. Gràcies per revisar-la i acceptar-la, i per la maquetació, edició i publicació. També agraïr a la FAME i al Consell de col.legis el reconeixement que es fa desde les institucions de llevadores a aquesta part de la nostra feina tan important: l’atenció al naixement a casa.

Gràcies a totes les assistents a la presentació.