Sobre ALPACC

Objectius d’ALPACC

  • Protegir, promoure i donar suport al part a casa
  • Defensar el dret de totes les dones de parir allà on elles se sentin més segures i desitjin, i a rebre tot el suport social i professional per aconseguir-ho
  • Donar suport a totes les llevadores que ens dediquem a l’assistència al part domiciliari a Catalunya.
  • Proporcionar formació continuada i actualització de coneixements per mantenir uns estàndards d’excel.lència de pràctica.
  • Crear un vincle entre les professionals del part a casa i els professionals de la sanitat pública, per millorar l’atenció que reben les dones que requereixen el servei de tots dos.

Activitats

  • Reunions periòdiques on ens trobem i parlem de casos i situacions.
  • Tallers d’emergències obstètriques que repetim periòdicament amb docència interna
  • Formació amb docents externs

Qui som?

Som llevadores que assistim parts a casa, i cadascuna de nosaltres té la seva pròpia trajectòria i manera de fer i d’organitzar-se.

Tenim en comú que preferim que el naixement de baix risc sigui el més natural possible, fisiològic i respectuós; que les dones i els bebés tinguin la millor experiencia, viscuda com a única, irrepetible i meravellosa. Quan ve una criatura al món és un esdeveniment en la familia, és un moment en que la dona està rebosant de salut i amor; per això, quan tot va bé, desitgem que el naixement sigui un moment preciós en la intimitat de la llar.

També tenim els coneixements i l’experiència necessaris per facilitar que això sigui posible, per reconèixer quan hi ha complicacions i per resoldre situacions poc favorables.

Ens agradaria que totes les dones que ho volen i sempre que sigui possible per elles i els seus bebés, tinguessin accés al part a casa sense que la despesa econòmica fos un impediment.

Com a professionals, desitgem estar unides, donar-nos suport, poder mantenir uns estàndars de qualitat assistencial, coneixements, formació, i condicions de treball.

Què fem?

Assistim naixements de baix risc a casa. És la part més visible de la nostra feina, tot i que fem moltes més coses, com el seguiment de l’embaràs i del puerperi, la preparació maternal, estar disponibles i accessibles per qualsevol situació que pugui sorgir relacionada amb la salut i el benestar de la mare i el nadó.

Les dones i famílies ens contacten sempre per iniciativa pròpia, normalment al principi de l’embaràs. Fem un seguiment de l’embaràs amb visites personalitzades; això permet un bon diàleg, resoldre dubtes, assessorar la mare, la parella/familia, i asegurar-nos del benestar de la mare i el nadó. És molt important crear una relació estreta amb la llevadora, o amb les llevadores si és un equip. Les dones sempre són les que ens escullen i prenen les decisions.

Quan arriba el naixement normalment ens coneixem força i hi ha confiança. Nosaltres, les llevadores, anem a casa seva, al seu territori; així que no som les que dirigim el que passa, sino que som convidades, a vegades simplement espectadores, de la meravella de donar a llum. En el part normalment només actuem quan veiem que cal ajuda o ens ho demanen, i traslladem la dona a l’hospital si creiem que alguna cosa no va bé o si ho volen les mares, seguint un pla que ha estat definit amb antel.lació.

El nadó neix, la mare l’acull als seus braços i estan sempre en contacte pell amb pell, el pare o la parella estan sempre al seu costat. És una experiència màgica: aquest primer contacte, la mirada del nounat, l’amor i la felicitat que es respira. Les llevadores ens assegurem que tot està bé: que surt la placenta i la mare es recupera amb normalitat, que el bebé mama i està en bones condicions abans de marxar de la casa.

Es fa un seguiment del puerperi, encara que la freqüència de les visites post-part depèn de la manera de treballar de la llevadora o de cada equip. És important donar suport a la lactància materna i assegurar-nos que la criatura està ben nodrida, en bones condicions i que la mare es recupera bé, està sana, i és autònoma cuidant del seu fill. Més o menys es segueix fins al mes de vida del nadó, encara que a vegades la relació que s’ha creat fa que ens seguim veient més temps.

Amb qui ens relacionem?

L’Associació Catalana de Llevadores representa a totes les llevadores de Catalunya que ho desitgen, organitza tota mena d’activitats relacionades amb la nostre professió: cursos, congressos, jornades, etc. L’ACL ha fet realitat la formació per a llevadores: “Formación para la atención al parto en casa” que va tenir 9 edicions a Barcelona i molt d’èxit. Van contribuir a la publicació de la Guia d’assistència al part a casa 2018. Comptem amb el seu suport i tenim molts objectius en comú.

La FAME Federación de Asociaciones de Matronas de España es també la Societat Científica de les llevadores d’Espanya, totes estem representades i en formem part al pertànyer a l’Associació Catalana de Llevadores.

La Associación Nacer en Casa existeix a Espanya des de fa 25 anys, i en formen part alguns professionals del part a casa. Organitzen cursos per tot l’Estat i promouen el part natural en tot els àmbits a més del part a casa.

L’ Associació DONA LLUM és una associació sense ànim de lucre creada al 2006, formada majoritàriament per dones, unides pel convenciment que mares i nadons han de rebre una atenció digna i respectuosa durant el procés d’embaràs, part i postpart a Catalunya, La nostra missió és situar les dones i els seus infants en un paper central de l’atenció perinatal a Catalunya, observant les pràctiques sanitàries actuals i reivindicant la seva adeqüació a l’evidència científica des del respecte a les necessitats i drets de les mares i els nadons.

La Plataforma Pro Derechos del Nacimiento és un grup de persones, professionals de diversos camps, pares, associacions, que tenen entre els seus objectius procurar que els nous “ciutadans” entrin en el món de la forma menys traumàtica possible. ALPACC forma part de la Plataforma.


Junta ALPACC

ALPACC es va formar com a tal durant el 2013 i es va formalitzar l’any 2014, amb molta il.lusió per part de totes. Actualment acull al voltant de 50 professionals que exerceixen a Catalunya.

Presidenta desde 2021: Inma Marcos Marcos

Llevadora autònoma.

Vicepresidentes: Laia Casadevall Castañé i Alba Pallisé Carderach

Llevadores autònomes.

Secretària: Juliette Sabouret

Llevadora de Marenostrum.

Tresorera: Silvia Mora Barba