El part a casa

Com treballem les llevadores de part a casa?

Assistim naixements de baix risc a casa. És la part més visible de la nostra feina, tot i que fem moltes més coses, com el seguiment de l’embaràs i del puerperi, la preparació maternal, estar disponibles i accessibles per qualsevol situació que pugui sorgir relacionada amb la salut i el benestar de la mare i el nadó.

Les dones i famílies ens contacten sempre per iniciativa pròpia, normalment al principi de l’embaràs. Fem un seguiment de l’embaràs amb visites personalitzades; això permet un bon diàleg, resoldre dubtes, assessorar la mare, la parella/familia, i asegurar-nos del benestar de la mare i el nadó. És molt important crear una relació estreta amb la llevadora, o amb les llevadores si és un equip. Les dones sempre són les que ens escullen i prenen les decisions.

Quan arriba el naixement normalment ens coneixem força i hi ha confiança. Nosaltres, les llevadores, anem a casa seva, al seu territori; així que no som les que dirigim el que passa, sino que som convidades, a vegades simplement espectadores, de la meravella de donar a llum. En el part normalment només actuem quan veiem que cal ajuda o ens ho demanen, i traslladem la dona a l’hospital si creiem que alguna cosa no va bé o si ho volen les mares, seguint un pla que ha estat definit amb antel.lació.

El nadó neix, la mare l’acull als seus braços i estan sempre en contacte pell amb pell, el pare o la parella estan sempre al seu costat. És una experiència màgica: aquest primer contacte, la mirada del nounat, l’amor i la felicitat que es respira. Les llevadores ens assegurem que tot està bé: que surt la placenta i la mare es recupera amb normalitat, que el bebé mama i està en bones condicions abans de marxar de la casa.

Es fa un seguiment del puerperi, encara que la freqüència de les visites post-part depèn de la manera de treballar de la llevadora o de cada equip. És important donar suport a la lactància materna i assegurar-nos que la criatura està ben nodrida, en bones condicions i que la mare es recupera bé, està sana, i és autònoma cuidant del seu fill. Més o menys es segueix fins al mes de vida del nadó, encara que a vegades la relació que s’ha creat fa que ens seguim veient més temps.

En el cas de que calgui un trasllat:

Les llevadores treballem assistint naixements a casa amb la seguretat que ens dóna saber que quan cal, podem traslladar a un hospital i que allà trobarem professionals experts en les intervencions que calgui fer, per millorar l’experiència de la mare i per en alguns casos salvar a la mare i al nadó.

Pot ser que la llevadora recomani a una dona embarassada que millor vagi a parir a un centre sanitari en cas de que apareguin factors de risc.

Durant el part pot ser que hi hagi un trasllat. Aproximadament els trasllats de part a casa són al voltant del 15%. Acostuma a ser per cansament, per no progrés. En molt pocs casos és per una situació d’emergència, un 1 o 2%.

Les famílies i la llevadora es posen d’acord abans del naixement en com realitzar el trasllat en cas necesari i a quin centre sanitari, i quan es dona el cas la llevadora acostuma a trucar per telèfon i explicar la situació per què la mare rebi la millor atenció com abans millor, sobretot si és una emergència.

Disposem d’un formulari de trasllat que donem al personal hospitalari perquè tinguin les dades necessàries sobre l’atenció que ha rebut la dona i el nadó abans de l’ingrés.

Material de les llevadores

El que fem servir més sovint a part de les nostres mans, és el sonicaid, aparell doppler per escoltar el batec del nadó, com el que tenen a l’hospital en versió portàtil. Alguns son submergibles i podem escoltar el batec estant la mare a dins la banyera. Després està l’aparell de la tensió arterial, el fonendoscopi, la cinta de medir la panxa i després al nadó, i les tires reactives per analitzar la orina, que fem servir durant les visites de l’embaràs.

Les llevadores podem fer a casa moltes actuacions clíniques de la mateixa manera que es fan a l’hospital, com posar una via i sueroteràpia, medicació injectable com oxitocina si hi ha hemorràgia postpart, posar anestèsia local i suturar (posar punts) en cas de que calgui reparar un estrep perineal, reanimar amb ambú, fer servir sonda d’aspiració, sonda urinària per la mare, etc. Per sort no cal gaire sovint fer servir aquestes coses.

Portem també instrumental quirúrgic, pinces, tisores, etc, pinces o cordonet per lligar el cordó del nadó. Material bàsic com guants normals i estèrils, gases estèrils, xeringues, agulles, medicació.

No portem opiacis ni cap mena d’analgèssic. Tampoc es pot posar a casa l’anestèsia epidural.

Algunes llevadores porten una bombona d’oxígen, però darrerament la investigació científica ha demostrat que no cal oxigen extra per fer una reanimació, així que ja està en desús. Amb l’ambú neonatal i sondes d’aspiració manual és suficient.

Material dels pares en el part a casa

En general son coses que es tenen normalment a casa, més algunes coses específiques que poden variar segons les recomanacions de les professionals.

Per exemple tisores, lot, gibrell, canyetes, bosses d’escombreries, tovalloles, llençols… tothom ho té a casa. En previsió del que es pugui embrutar protectors de matalàs o sofà, empapadors… fàcil d’obtenir. També hi ha herbes que fem servir en el part i postpart. Cal tenir preparada la bossa per l’hospital amb la roba, robeta i documentació, encara que el més probable és que no calgui fer-la servir. La teva llevadora et proporcionarà un llistat de coses per estar preparats