Llevadores

Per què parir amb una llevadora?

Quan una dona està tranquil.la i tot va molt bé, pareix ella sola i no necessita cap actuació externa, ella mateixa rep el seu nadó i tots estan molt feliços. Això és l’ideal i el que desitgem les llevadores per a totes les mares: que la nostra presència només hagi estat per si de cas i no haguem de fer res.

La llevadora com a professional fa una tasca assistencial; en la pràctica en els parts a casa la relació amb la llevadora és d’acompanyament durant l’embaràs, de presència benvinguda en el naixement, de suport en el puerperi.

De vegades la mare i els acompanyants tenen dificultats durant el part; la mare es bloqueja o desespera, necessiten suport i actuacions que les llevadores amb experiència saben conduir cap al millor resultat possible. De vegades (molt poc sovint) tenen lloc complicacions i fins i tot situacions d’emergència en les quals la vida pot estar en perill.

Les llevadores som humanes, no podem garantir a cap família que tot anirà bé. Pero com a llevadores sí podem garantir que les nostres actuacions seran professionals. Quan calgui estarem observant i expectants, quan calgui intervindrem, farem un trasllat urgent, o una reanimació, o aturarem una hemorràgia, per exemple, i tant els pares com la llevadora sabran que totes les actuacions s’han fet de la millor manera possible, basades en l’experiència i l’evidència científica.

Què son les llevadores?

Les llevadores fem una formació universitària de llicenciatura reconeguda per l’estat. Amb les qualificacions necessàries podem estar inscrites en els centres oficials i exercir legalment la llevadoria.

La Llevadora és reconeguda com una professional competent i responsable que treballa en estreta col·laboració amb les dones per donar-los el suport, l’atenció i els consells necessaris durant l’embaràs, el part i el postpart, dirigir sota la seva responsabilitat els naixements i tenir cura del nadó i el lactant. Aquesta cura inclou mesures preventives, la promoció d’un naixement normal, la detecció de complicacions en la mare i el nen, l’accés a atenció mèdica o una altra assistència adequada i l’execució de mesures d’emergència.

Les llevadores som un col.lectiu per una banda molt oprimit en l’àmbit hospitalari i per l’altra molt actiu, ens movem, actualitzem els nostres coneixements molt més sovint que d’altres professionals i lluitem per defensar la dona i els nadons i la seva dignitat en tots els àmbits.

Què passa quan no són llevadores?

Existeixen persones sense formació professional, o amb d’altres formacions però no de llevadora, que es fan dir “parteres” o “empíriques” i ofereixen atenció en el part de forma il.legal i sobretot poc segura per a les mares i nadons. És important assegurar-se bé de qui t’assisteix i quines capacitats té, i evitar el frau i l’engany.

Les doules no assisteixen parts a casa, així que si una doula ofereix aquest servei, no està fent de doula.

A Catalunya coneixem unes poques metgesses que han fet tota una trajectòria d’assitència al part a casa i que considerem que treballen com les llevadores. Poden estar en la nostra associació. Són excepcions. En general en el part a casa la presencia d’un metge aumenta exponencialment les complicacions i riscos i està desaconsellat internacionalment.

Si necessites consultar sobre la persona que t’assistirà al part a casa, pots fer servir el mail de contacte o buscar en el llistat de professionals algú que treballi per la zona. Totes les llevadores que aparèixen a la web d’ALPACC som professionals amb experiència en parts a casa.